Der Weg der Stille auf komoot:
Wandelen en luisteren - oecumenische Weg der Stille
Pelgrimstocht op het pad van de stilte
In onze rumoerige en hectische wereld worden stilte en pauzes een steeds waardevoller goed. Bewust besluiten op pelgrimstocht te gaan, betekent het verlangen in zich dragen naar zelfbezinning in harmonie met God en de natuur. Het ongeveer 41 kilometer lange Stiltepad nodigt wandelaars op drie etappes uit om de natuur te beleven en ernaar te luisteren. Omdat dat alles is wat nodig is.
De oecumenische pelgrimsweg loopt door het natuurpark Teutoburgerwoud/Eggegebergte. Hij begint in Schwalenberg en eindigt met de derde etappe in Corvey. De afzonderlijke etappes zijn van een aangename lengte. Met 10 tot 15 kilometer zijn ze zelfs voor onervaren wandelaars betrekkelijk gemakkelijk te overwinnen, maar laten ze ook voldoende ruimte over om uit te rusten en te vertoeven. De route wordt gekenmerkt door bossen, bospaden, lanen, middeleeuwse kerkpaden, prachtige vergezichten en pittoreske dorpjes met prachtige kloostergebouwen. Aan het eind van de dag wacht de vermoeide wandelaar gezellige herbergen en regionale lekkernijen.
Wie het pad van de stilte wil volgen, begint in Schwalenberg. Een schilderachtig stadje met een kasteel en een protestants-gereformeerde kerk. Het element water is hier alomtegenwoordig en leidt de wandelaar langs fonteinen, stadswater en de Magdalenenquelle-bron naar de benedictijnenabdij van Marienmünster.
Gesticht in 1128, betreedt de pelgrim een plaats met een rijke geschiedenis. Als u geluk heeft, kunt u luisteren naar het beroemde Johann Patroclus Möller-orgel. Het pad leidt vervolgens omhoog naar de kapel op de Hungerberg. Hier voel je je bijzonder dicht bij de hemel en ervaar je een gevoel van vrede en vrijheid. Precies wat je zoekt op het pad der stilte.
Nu leidt een historisch kloosterpad de wandelaar langs de Joodse begraafplaats naar het Koptisch-orthodoxe klooster van Brenkhausen. In de geest van de oecumene en hand in hand met de katholieke parochie bloeit het monastieke leven opnieuw op. Bezoekers worden uitgenodigd om de Koptische cultuur beter te leren kennen en deel te nemen aan de kerkdiensten of een ontbijt in het klooster.
Het eindpunt van de pelgrimsroute is Corvey met zijn voormalige benedictijnenklooster. Het beroemde Karolingische westwerk en de Civitas Corvey zijn in 2014 op de werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst. In Höxter nodigen de oude stad en het kasteel uit om uit te rusten en te vertoeven voordat de pelgrim terugkeert naar de rumoerige wereld.
Tekst: Gabi Knapp
Informatie over de transfer tussen de etappes, de accommodatie en de aanbiedingen op de Weg van de Stilte zijn te vinden in de fotogalerij.
Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)