Belevingsgebied Bleikuhlen

Een korte bezoek aan het dwergenrijk

Dwergen zijn in de mythen van de Germanen en in het sprookje van de Middeleeuwen bekwame werkmannen en mijnwerkers. Ze onginnen metalen in ondergrondse grotten en gangen en daarvan smeden ze werktuigen, wapens of de kostbaarste juwelen.

Met een beetje fantasie kan men zich een mistige dag in het late najaar goed voorstellen. Of dat men heel lang geleden, ook in de Bleikuhlen in Blankenrode actief was en daar naar begeerde metalen zoals zilver geëxploreerd heeft. Een mooi sprookje – helemaal in de geest van de broeder Grimm!

De realiteit is dat in Blankenrode, gedurende vele eeuwen looderts en in een laatste ontginningperiode ook zinkerts, de zogenoemde “zinkhoudende bodem”, gedelfd werd. Als getuigenis van de voormalige bergbouw heeft men tot vandaag nog een indrukwekkende, ongeveer 500 m diepe kuil en een hoge steenberg behouden.

Leven op de helling

Terwijl dat de dwergen in het rijk van de sprookjes behoren, is de vegetatie in de steenberg en in de kuilen daadwerkelijk de groei van de gordijnzwammen. Struikgewassen vindt men amper, de kruidlaag is laag en gebrekkig. De reden daarvan is dat er een hoog gehalte van zware metaal in de grond zit, in de zone van de kuil. Lood en zink zijn als sporenelementen voor planten onontbeerlijk. Toch zijn ze in hogere concentraties giftig. Speciale aanpassingen zijn noodzakelijk om deze vijandige leefomgeving te bevolken. Vermits de afweermechanismen kostbaar en energievretend zijn, wijzen deze planten slechts op de groei van de gordijnzwammen en bouwen bovendien geen gesloten plantendek. Natuurlijk komen deze specialisten slechts lokaal voor, op oppervlakten waar ganggesteenten te vinden zijn.   Vandaag bevinden ze zich vooral op de steenberg van de voormalige bergwerken.

De zelzaamheid en het voorkomen van hooggespecialiseerde soorten planten en korstmossen zijn de redenen waarom dat de graslanden op zinkhoudende bodem van Bleikuhlen in Blankenrode onder bescherming staan in heel Europa.

Excursietip:

  • De Bleikuhlen liggen vlak bij de Eggeweg, een 70 km lange wandelweg van Hermannshöhen. Op de rit van Blankenrode naar Obermarsberg ligt het na ong. 1 kilometer aan uw linkerhand. Van mei tot oktober bloeit daar het wereldwijde, unieke en zeer beschermde Westfaalse zinkviooltje.
  • De Rundweg met het pad over de graslanden op zinkhoudende bodem is 400 meter lang.

(Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie))


Hörmuseum & Bleikuhlen bei Blankenrode

An ausgewählten Hörstationen entlang des Wanderweges "Kinder Erlebniswelt Natur" erzählen Agnes und Konrad, zwei Kinder aus der alten Stadt Blankenrode, vom damaligen Leben in der Stadt. Genauer gesagt vom Jahr 1393 als die Stadt Blankenrode aufgegeben wurde und wüst fiel. Zu hören sind dabei die typischen Geräusche eines mittelalterlichen Stadtlebens: das Hämmern eines Schmiedes, Pferdehufgeklapper und Marktgeschrei.


Bleikuhlen bei Blankenrode im Film: