Plattelandseducatiecentrum voor volwassenen en jeugdcentrum

Geconfronteerd met de toenemende secularisatie van het kloosterleven streefde de cisterciënzerhervormingsbeweging, die in de 12e eeuw vanuit Frankrijk begon, naar een terugkeer naar de armoede en de ascese. Op initiatief van de bisschop van Paderborn, Bernhard I von Oesede, kwamen de leden van deze orde in 1140 van het Niederrheinerklooster van Kamp naar de oostelijke rand van het Eggegebergte, naar Hardehausen - het was hun eerste nederzetting in Westfalen.

De afgelegen ligging van het klooster, dat in 1165 tot abdij werd verheven, was typisch voor de cisterciënzers. In de eenzaamheid wilden ze door eigenhandig werk volgens de Benedictijnse regel "Ora et labora" leven, landbouw en ambachtelijke activiteiten speelden een belangrijke rol.

In de loop van de tijd ontwikkelde het klooster Hardehausen een enorme economische macht en de abdij werd een van de grootste spirituele landeigenaren in de Hochstift Paderborn. Ondertussen zijn de oorspronkelijke idealen, waaronder de afwijzing van de organisatiestructuren van de landsheer, aan de kant geschoven. Al in de 13e eeuw begonnen de monniken belastingen en diensten te eisen van de boeren die op het terrein van de kloosters woonden.

Het omvangrijke kloostercomplex, dat getuigt van het succesvolle werk van de cisterciënzers, werd na de 30-jarige oorlog in zijn huidige vorm gebouwd - resten van de vorige gebouwen waren gedeeltelijk geïntegreerd. Na de secularisatie (1803) werd het klooster als staatsdomein verhuurd en in 1927 namen cisterciënzer monniken weer een deel van het gebouwencomplex in gebruik. Zij moesten Hardehausen om financiële redenen verlaten in 1938. Daarna was het klooster, dat inmiddels door de nationaal-socialisten was geconfisqueerd, vanaf 1944 voor korte tijd een nationaal politiek onderwijsinstituut.

Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog worden de gebouwen onder andere gebruikt als onderwijsinstelling voor jongeren (Hardehausen Youth Centre met jeugdboerderij) en volwassenen (Hardehausen Catholic Agricultural College). Het aartsbisdom Paderborn is verantwoordelijk voor de voorzieningen.

Bezienswaardigheden:

- vroeggotische kloostergang (gerestaureerd in de barokke periode)
- muurresten van de in 1812 gesloopte kloosterkerk (zuilenbasiliek uit de 12e eeuw)
- kapel van St. Michael uit de 13e eeuw- park met visvijvers
- tuinhuis van de Westfaalse barokke bouwmeester Franz Christoph Nagel- nieuwe "Kerk van de Jeugd"Het jeugdcentrum biedt kinderen en jeugdgroepen en schoolklassen de mogelijkheid om praktische ervaring op te doen met de natuur en het milieu op een kleine maar veelzijdige boerderij. Het werk is gericht op het leren met hoofd, hart en hand. Dit is om de vreugde van de natuur en de eerbied voor het leven te versterken.Het grote parkachtige gebied kan te voet worden verkend. Het scheppingspad dat in de afgelopen jaren is gecreëerd, symboliseert de 7 dagen van de schepping en is een wandeling waard.

Katholiek educatiecentrum Hardehausen

des Erzbistums Paderborn
Abt-Overgaer-Straße 13
4414 Warburg-Hardehausen
Tel. 05642 9823-0

Jugendhaus Hardehausen
Jugendhaus Hardehausen/
*Kath. LVHS Hardehausen
Abt-Overgaer-Straße 13
4414 Warburg-Hardehausen

Tel. 05642 6009-0
*Tel. 05642 9823-0