Marienmünster - De telegrafentocht
In het spoor van het nieuws
Ga op zoek naar de voormalige berichtgeving in het koninklijke Pruisen. De koninklijke Pruisische optische telegraaflijn liep via 62 stations van Berlijn tot Koblenz. Op het meer dan 600 kilometer lange traject werden van 1833 tot 1849 militaire berichten d.m.v. seinpalen op daken van stations, torens of kerken doorgegeven. Tijdens deze tocht kunt u drie van de voormalige stations bezoeken en van een fantastisch uitzicht genieten.
Drie keer naar boven
Als u het telegrafenstation op de Hungerberg in Vördern wilt bezichtigen, raden we u aan uw fiets aan de bosrand te plaatsen. Dan volgt u het wandelpad 'A 3' naar de top en vandaar weer naar beneden langs het wandelpad 'X 2'. Het station op de Lattberg bereikt u via een kleine, gedeeltelijk steile omweg (ca. 700 m verderop). Het telegrafenstation aan de Bilster Berg (stijgend parcours met geasfalteerde weg) is goed met de fiets bereikbaar. Zonder deze omweg wordt het totale klimgedeelte met 300 m verminderd en wordt het traject tot 31 km verkort.
Grandioos uitzicht op 350 m hoogte
Wie de steile Hungerberg en de ca. 90 trappen naar het uitzichtplatform beklommen heeft, wordt beloond met een leuk uitzicht. Tegelijkertijd houdt de toren de herinnering levend aan station nr. 30 van de optische telegraaflijn dat 175 jaar geleden werd opgericht. De toren staat in de buurt van het voormalige station dat in 1850 afgebroken werd. Op het fundament staat nu de Hungerbergkapel.
Station nr. 31
U kunt van ver al de uitzichttoren op de Lattberg nabij Entrup zien. Deze toren heeft een merkwaardige installatie. Door de verschillende posities van de indicateurs op het dak werden gecodeerde signalen van toren naar toren doorgegeven. Tegenwoordig heeft u vanaf de uitzichttoren een weids uitzicht: van de rivierlandschappen van de Emmer en de Beber tot het Hermann-monument in het Teutoburgerwoud.
Het Oeyenhauserstation …
… is van april tot september iedere laatste zondag van de maand van 14 tot 18 uur geopend. Het heropgebouwde ‘Telegrafenetablissement’ nr. 32 toont u o.a. de kamer van de Pruisische telegrafisten en de historische uniformen.