"Erlesene Natur" - de belevingsgebieden

In het hart van het Weserbergland en in het zuiden van het natuurpark Teutoburgerwoud/Eggegebergte, ver van agglomeraties, industrie en verkeer, strekt het Kulturland Kreis Höxter zich uit. In deze "Erlesene Natur" kunt u beukenbossen vol orchideeën, bizarre rotsen en natuurlijke beken, gevarieerde bloeiende kalkgraslanden, zondoorstroomde heiden van jeneverstruiken en geheimzinnige venen verwachten. Hier is het europawijd net "NATURA 2000" bijzonder fijnmazig verbonden. Op een oppervlakte van 8 400 hectaren leven vele zeldzame planten en dieren in de beschermde, maar toch bewandelbare leefomgeving van ons europese natuurerfgoed – de belevenisgebieden van "Erlesene Natur".

Belevingsgebied Nethe

Kristalheldere beekjes en kleine riviertjes kronkelen door bossen in het rivierlandschap, diepgroene dalen en groene weiden... Helaas zijn dergelijke natuurlijke rivierlandschappen in Midden-Europa grotendeels verdwenen. Ook de Netheaue is door de mens veranderd, maar toch valt er nog veel te ontdekken langs de loop van de rivier.

Nethemonding

Waar de Nethe en de Wezer zich kussen – daar bevindt zich: het rijk van de prachtige beekjuffers! Op zonnige plaatsen, dicht boven het koele water van de Nethe, voeren de staalblauwe gekleurde mannetjes van de bosbeekjuffers zelf hun onstuimige balts uit of verdrijven ze concurrenten uit hun gebied. In tegenstelling tot het mannetje zijn de vrouwtjes duidelijk minder opvallend gekleurd met hun metallic bruine kleur.

Kalkgraslanden in Ottbergen

De "Wege der Vielfalt" in het belevingsgebied Ottbergen van "Erlesene Natur" leiden door een afwisselend cultuurlandschap tot aan de hellingen rechts en links van de Nethe. Het ongeveer 14 km lange traject kan via een lokaal gemarkeerd verbindingspad worden onderverdeeld in twee bijna 8 km lange trajecten (noord en zuid). Een klein "hol pad" van ongeveer 4 kilometer heeft een aparte markering.

Bleikuhlen bij Blankenrode

De realiteit is dat in Blankenrode, gedurende vele eeuwen looderts en in een laatste ontginningsperiode ook zinkerts, de zogenoemde “zinkhoudende bodem”, gedelfd werd. Als getuigenis van de voormalige bergbouw heeft men tot vandaag nog een indrukwekkende, ongeveer 500 m lange kuil en uitgebreide hoge steenberg behouden.